ekoekspozycja.pl

Blog ogólnotematyczny

Blachy do pieczenia pizzy
Dom i Ogród

Blachy do pieczenia pizzy, ciast i innych wypieków

Żaroodporne akcesoria do pieczenia w piekarniku

Jeśli chcesz przygotowywać potrawy w piekarniku, potrzebujesz blach do pieczenia. Są one specjalnie zaprojektowane do określonych potraw, albo mogą być używane uniwersalnie i można ich używać do przygotowania ciast, ciasteczek, chlebów, ciast, pizzy, specjalności ziemniaczanych, warzyw, mięsa lub ryb. W zależności od modelu, akcesoria do gotowania i pieczenia służą jako podstawa, forma, tłuszczownica lub ruszt i pozwalają potrawom z piekarnika chrupać, rosnąć lub gotować się we własnych sokach.

Dostępne są następujące rodzaje form do pieczenia

Płaskie tace

Płaskie blachy do pieczenia o wysokości krawędzi mniejszej niż 1 cm nadają się szczególnie do potraw, które nie wydzielają dużo płynu podczas podgrzewania i które można łatwo zdjąć z blachy za pomocą łopatki lub szpatułki – takich jak pizza czy ciastka. Do pieczywa przeznaczone są modele perforowane, które zapewniają równomierne rozprowadzanie ciepła i pozostawiają ładny wzór na spodzie.

Głębokie tace

Blachy do pieczenia z brzegiem o wysokości od 2 do 5 cm nazywane są również patelniami do pieczenia lub patelniami do tłuszczu i zapobiegają spływaniu płynów, takich jak sos, po brzegu. Oprócz soczystych pieczeni, na takich blachach można przygotować również pyszne zapiekanki lub wyższe placki. Są one w różnych kształtach i rozmiarach, od okrągłych do kwadratowych.

Blachy do pieczenia

Te modele blach do pieczenia mają wgłębienia, w które można włożyć ciasto i upiec specjały z ciasta, takie jak półksiężyce waniliowe, ciastka niedźwiedzie, eklery, bagietki, florentynki, nadziewane ciasto francuskie lub precle. Do babeczek są tace z małymi, wysokimi foremkami, które stoją luźno na podstawie.

Ruszty i tace do grillowania

Ruszty do pieczenia lub grillowania składają się z metalowych prętów ułożonych w kratkę z równomiernie rozmieszczonymi odstępami, natomiast tace do grillowania są perforowane. Można na nich umieścić na przykład formy do ciast lub brytfanny, ale można je również wykorzystać do pieczenia takich wypieków jak bułki lub grillowania kawałków mięsa. Pamiętaj, aby umieścić pod spodem blachę do pieczenia, aby wyłapać ociekający tłuszcz. Dla niektórych potraw korzystne jest gotowanie konwekcyjne – dzięki niemu ciepło lepiej dociera do wszystkich stron potrawy, co powoduje równomierne przyrumienienie i chrupiącą powierzchnię.

Płyty grillowe

Płyty grillowe są solidne podstawy wykonane z żeliwa lub ceramiki, które są rowkowane na powierzchni, pozwalając tłuszcz kapać do wgłębień. Mięso, ryby i warzywa można w ten sposób przyrządzać z niską zawartością tłuszczu, uzyskać typowy dla grilla wzór rombu i stać się chrupiącym na zewnątrz. Gładki spód można zazwyczaj wykorzystać do mniejszych grillowanych specjałów, takich jak krewetki i medaliony.

Aromatyczne deski

Podstawy do grillowania wykonane są z drewna – zazwyczaj olchowego lub cedrowego – i nadają mięsu, rybom i owocom morza szczególny aromat dymu. Aby to zrobić, namocz deskę aromatyczną w wodzie na kilka godzin, umieść na niej potrawy i połóż wszystko na ruszcie w piekarniku. Podczas pieczenia woda odparowuje, a korzenny smak drewna przenosi się na potrawę.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie blachy do piekarnika

Przed zakupem nowej blachy do pieczenia należy sprawdzić następujące cechy produktu i dopasować je do swoich wymagań.

Wymiary

Aby upewnić się, że taca pasuje do rowków lub na szynach transportowych piekarnika, należy dokładnie zmierzyć wnętrze piekarnika lub wymienianej tacy. Typowe szerokości wewnętrzne form do pieczenia wynoszą od 33 do 52 cm. Wysuwane blachy do pieczenia lub modele z regulowanymi rozpórkami można elastycznie dopasować do wymiarów różnych pieców.

W zależności od tego, co pieczesz, formy do pieczenia mogą być przydatne do nadawania kształtu potrawom. Począwszy od małych, okrągłych blach do pieczenia ciast i tortów w porcjach, po duże wersje z otworami na małe ciastka. W zależności od rodzaju, można w nich upiec do 12, 15, 18, 24, 30 lub 42 ciastek. Tortownice i blachy do pizzy są dostępne w różnych rozmiarach i w okrągłych lub kwadratowych kształtach, dzięki czemu można przygotowywać pojedyncze porcje lub piec dla całej rodziny. Długie, wąskie modele są dobre do szaszłyków, całych ryb i pieczeni.

Materiał

Blachy do pieczenia wykonane są ze stali, blachy stalowej, stopów aluminium, żeliwa, ceramiki, szkła hartowanego lub w przypadku blach aromatycznych – z drewna. Modele wykonane z blachy stalowej są tanie w zakupie, aluminium jest najlżejszym materiałem, a swoje dzieła możesz podawać prosto z piekarnika w atrakcyjnych szklanych kształtach – nie zapomnij jednak najpierw położyć na stole podstawki. Ruszty grillowe wykonane z żeliwa i ceramiki są odporne na wysokie temperatury do 450 °C.

Powłoka

Prawie wszystkie blachy do pieczenia mają powłokę antyadhezyjną lub ślizgową, która ułatwia wyjmowanie potraw z blachy i ich późniejsze czyszczenie. Wysokiej jakości modele posiadają szczególnie odporną na zużycie powłokę emaliową, która sprawia, że wypieki łatwiej odchodzą. Ponieważ materiał jest również odporny na przecięcie, można bez problemu kroić naczynia znajdujące się na tacy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.